Lostigen har fått sitt namn för att den startar bredvis Lostenen, ett stort stenblock som ligger högst uppe på Hornberget i Skuggarvet, strax nordost om Falun. Lostigen bjuder på en underbar mix av branta hang, tekniska krux och en hel massa snabb, teknisk singletrack. Lostigen ingick som specialsträcka #4 i Canyon Enduro Sprint 2014.


Typ av stig: Singletrack
Nivå: Avancerad
Längd:  ca 1,2 km
Höjdskillnad:  -150 m


Beskrivning

Stigen börjar med två branta hang och mellan dessa går stigen kort på skrå - ta det lite lugnt här, rötterna kan vara hala och det är ohälsosamt att trilla ner för branten. Efter branterna kommer ett tekniskt parti med mycket sten. Håll tungan rätt i mun och hitta en bra linje så belönas du med ett skönt flow genom stöket!

Härifrån öppnar stigen upp sig och farten ökar. I lätt utförslut slingrar sig stigen vidare ner genom tallskogen ända tills du kommer ut på skogsvägen längre ner. Halvvägs ner passerar du en 4-vägskorsning av stigar, ta rakt fram om du vill köra hela Lostigen, ta vänster om du snabbt vill komma tillbaka till Skuggarvet, ta höger för att komma åt höger.

Hitta hit

Ta dig från Lugnet mot den lilla byn Skuggarvet genom att cykla första halvan av Lugnets Röda och sedan leta dig ut på Skuggarvsvägen. Eller följer du helt enkelt Skuggarvsvägen ända från Lugnets stora parkering. Framme i Skuggarvet svänger du in vid postlådorna och följer grusvägen förbi några hus, håller höger tills du kommer till en vändplan under elledningen. Fortsätt på skogsvägen som går rakt fram och följ denna ända till toppen av berget. När du har ett gigantiskt stenblock på höger sida vet du att du är framme. Titta västerut mot sjön Varpan, då har du stigen framför fötterna.

När du ändå är här

När du ändå tagit dig till Skuggarvet och Hornberget bör du passa på att utforska alla andra stigar på och runt berget som bjuder på flera utförskörningar av bästa sort i alla väderstreck. Flera stigar startar vid telemasterna på toppen av Hornberget (här startade SS#2 och #3 på Canyon Enduro Sprint 2014). Om du gillar att cykla utför kan du roa dig många timmar i området! 

Tänk på

Stigarna på Hornberget går på privat mark och det rör sig hästar i området. Visa hänsyn, heja glatt på folk du möter i skogen, stanna och kliv av cykeln om du möter ryttare.