Gruvriset &
Gamla Berget

 

I området Gruvriset/Gamla Berget kan man kombinera förstklassig stigcykling med kulturella upplevelser. För att driva Falu Gruva behövdes mycket vatten. Detta hämtades från sjöar, dammar och vattendrag i skogarna norr om gruvan. De senaste åren har det gjorts ett gediget arbete med att rusta upp och märka de leder som under flera hundra år hackats fram och anlagts just för gruvans vattentillförsel. Vattnets Väg till Gruvan heter stignätet och du hittar kartor med mera här. De allra flesta stigar i nätverket går fint att cykla och många är dessutom riktigt bra. Stigarna länkar ihop med Stångtjärnsområdet.

Berget som ligger ovanför Pilbo mellan Gruvan och sjön Vällan ruvar också på en hel drös med fina singletracks. Detta område kan med fördel kombineras med en tur i Källviken. 

 

Hitta hit

För att hitta ut på stigarna i Gamla Berget kan man börja vid Falu Gruva och följa skyltarna med Vattnets Väg Till Gruvan. Vill man cykla i Gruvriset cyklar letar man sig istället ut ur stan längs väg 293 (g:a Leksansvägen) och tar sedan vänster in mot Vällan och sedan in på första bästa stig på Vällans östra sida.  

 

Populära Strava-segment