Grycksbo.jpg

Grycksbo

 

Grycksbo är den lilla bruksorten strax utanför Falun som av någon anledning lockat till sig toppatleter i sällan skådat antal. Kanske beror det på att byn är omgiven av oändligt många och långa stigar, den ena finare än den andra. 

Den mest kända stigen när man pratar om Grycksbo är självklart Törnbergs Väg – stigen som byggdes på 1930-talet av gubben Törnberg som ville kunna cykla från Rogsjön till Grycksbo Pappersbruk. Törnbergs väg är några kilometer superflowig singletrack som sluttar svagt svagt utför mest hela tiden – upplagt för både fartfest och mjölksyra med andra ord!

Men Grycksbo har så mycket mer än bara Törnbergs Väg, både på västra och östra sidan om rättviksvägen.  Grycksbo-endurot 2014 höll främst till på den västra sidan och här ansluter stigar och leder till Stångtjärnsområdet. På östra sidan hittar man bland annat Norlingsberg, ett högt berg där en av landets första DH-banor byggdes på den gamla goda tiden när Lassbo-ramarna regerade i skogen. Banan finns delvis kvar och grusvägen upp till toppen är lika jobbig nu som då!

Foto: Henrik Öijer
 

Hitta hit

Törnbergs Väg börjar på Långtjärnbergsvägen ca 3 km nordost om Grycksbo. Stigarna på västra sidan hittar man enklast genom att höra av sig till UrTomas så guidar han dig rätt! Eller så ansluter man via Stångtjärn.   

 

Populära Strava-segment