Jungfruberget

 

Jungfruberget är en liten guldklimp som ibland hamnar i skymundan av grannen Lugnet. På det lilla bergets sydvästsida finns ett myller av stigar i alla svårighetsgrader, uppför, utför och på tvären. Berget bjuder på drygt 100 höjdmeter ihållande utförscykling och det går en lagom brant grusväg hela vägen till toppen. Underlaget är en blandning av rötter, sten och barriga stigar.

En av de stora fördelarna med Jungfruberget (i alla fall om vi pratar om sydvästsidan) är att det nästan aldrig blir blött. Det är också här snön försvinner snabbast på våren. Tänk på att inte cykla snabbt på Kompislederna och visa hänsyn mot folk och fä, det rör sig allt från dagisgrupper till hästfolk på berget.

 

Hitta hit

Till Jungfruberget hittar du enklast genom att parkera på Lugnets stora parkering och sedan cykla åt nordväst ut över de stora öppna ängarna som i Falun är känt som Åsbobacken. Sedan är det bara att leta sig uppåt på stigar eller grusvägar. På toppen av berget står en TV-mast som syns väl på långt håll.

 

Populära Strava-segment