Vi bygger stigar. Och så gillar vi att cykla på dem när de är klara. Punkt.

The Saga Begins

Våren 2008 började några personer hacka fram något som liknade en stig i den steniga marken bredvid hoppbackarna vid Lugnet. Initiativet kom från Falu Kommun som på något vis hade förstått att det i framtiden kommer förväntas finnas specialbyggda MTB-leder på en modern fritidsanläggning. (Det visade ju sig vara rätt tänkt.)

Mycket vatten har runnit under broar och spänger sedan dess.

Till att börja med var vi ett löst sammansatt gäng där minsta gemensamma nämnare var att vi tyckte det var kul att bygga stigar. Inga konstigheter, ingen byråkrati, bara stigbygge. Vi var downhillcyklister, lycra-racers och allt där emellan, men alla gillade vi tanken på att skapa specialbyggda MTB-leder. Och vi hade en böjelse för att flytta väldigt stora stenar. För hand.

Enemy Within hackas fram. För andra gången.

Så höll det på ett par år. Men 2010 tyckte vi av någon anledning att det var läge att bilda en förening och vi startade Falu Freeride Bike – en undersektion till Falu Freeride som vid den tiden drev liften i gamla slalombacken på Lugnet. Falu Freeride drevs av samma personer som hade restaurangen på Lugnet och varje tisdagkväll kunde vi kvittera ut Coca Cola och kexchoklad som alla stigbyggare frikostigt bjöds på (tack Janne). Det var guld och gröna skogar och vi byggde stig som aldrig förr.  Under 2010 färdigställde vi både klassiska stigarna Second Chance och Everytime She Smiles och lagom till sommaren 2011 öppnades Lugnets Blåa och Lugnets Röda MTB-led. Mission completed.

The Rise of Falu Stigcyklister (and Enduro)

Under 2011 började verksamheten i Falu Freeride att avvecklas och vi kände samtidigt att ordet freeride kanske inte speglade riktigt vad vi höll på med. Vi bestämde oss för att bilda en ny förening. Efter långa överläggningar fastnade vi för namnet Falu Stigcyklister i kombination med en logga bestående av diverse stigbyggarredskap. Namnet var en direkt rip-off av Åre Bergscyklister (fast vi har ju mer stigar än berg här) och har sedan dess inspirerat till en handfull nya stigcyklist-föreningar runt om i landet. Kul tycker vi!

Nu var det heldämpade cyklar, strava-segment och tubeless för hela slanten. Vi var så glada att vi gick med i Svenska Cykelförbundet av bara farten.

I samband med att Falu Stigcyklister bildades började vi ordna mer kringaktiviteter; söndagscykling, nybörjarkurser, all-mountain-dagar, mekkvällar... Stigbygget var fortfarande huvudsysslan, men med många komplement.

Canyon Enduro Sprint 2015. Dammtorrt.

Under 2013 började begreppet ”MTB enduro” höras allt oftare och vi var många som tyckte att det här är ju precis det vi håller på med – downhill och XC i en skön mellanmjölksblandning och mycket fokus på roliga stigar! 2014 klev Falu Stigcyklister in som arrangör av Canyon Enduro Sprint samtidigt som klubben byggde den enduro-inspirerade leden i Källviken. Nu var det heldämpade cyklar, strava-segment och tubeless för hela slanten. Vi var så glada att vi gick med i Svenska Cykelförbundet av bara farten.

Going back to the roots

Livet lekte, föreningen växte, ekonomin var god. Allt var bara awesome flow så att säga. 2015 blev ett av klubbens mest ambitiösa år. Vi körde nybörjarkurs i MTB, arrangerade Canyon Enduro Sprint, byggde skills park, åkte på tävlingar, hanterade tävlingslicenser och drog inte minst igång föreningens mest ambitiösa stigbygge ever – flowleden på Lugnet.

Och någonstans iden här vevan var det några av oss som började fundera över om det var så att lusten och glädjen riskerade att försvinna bland alla måsten? Varje cykeltur blev en rekrunda för möjliga tävlingssträckor på nästa endurorace eller en provcykling av en grovgrävd ny led. Varje byggkväll blev ett race mot klockan för att hinna klart med stigprojektet innan vintern kom...

Så i år kommer vi att fokusera på att bygga Sveriges bästa stigar igen. Och det kommer att bli grymt!

När vi hade säsongens första styrelsemöte 2016 hade vi en lång agenda med allt från tider för cykelkvällar till tävlingsdräkter med FSC-logga. Men vi började med att ställa oss frågan ”vad ska Falu Stigcyklister syssla med egentligen?”. Och svaret kom ganska enkelt. Vi bygger stigar. Och så gillar vi att cykla på dem när de är klara. Punkt. Sedan finns det en massa andra saker vi kan göra som är kul, men det kanske är så att vi måste fokusera och renodla. Going back to the roots, så att säga. Så nu är vi tillbaka där vi började. Vi bygger stigar. Vi cyklar på stigar. Och så gör vi lite annat smått och gott när andan faller på. 

Stigbygge i november.