PM Canyon Enduro Sprint

Dokumentet uppdateras löpande. Senast uppdaterat onsdag 27 maj kl 14.45.

Varmt välkommen till 2015 års Canyon Enduro Sprint i Falun 30-31 maj. 
Som tidigare år startar och slutar tävlingen inne på Lugnet. Däremellan kommer vi att trampa runt på en 2,5 mil lång slinga i vacker Dalanatur och klockar tävlingstider på sju specialsträckor.

Söndag 31 maj är tävlingsdag. Första start för tävlingsklass är kl 9.00, med samling för information och genomgång kl 8.45. Motionsklass startar kl 10.00, med samling för information och genomgång kl 9.45. Åkare släpps iväg med 30 sekunders mellanrum.
Då vi måste samsas med andra tävlingar på Lugnet är den avslutande sjunde specialsträckan öppen för tävling efter klockan 11.00.  

Startnummer, karta, tävlings-PM, samt eventuellt förbeställd t-shirt erhålls vid registrering som sker 10.30-18.00 under lördagen i en liten röd stuga bredvid festivaltältet (Scandinavian Outdoor Games) i anslutning till målområdet. Registrering är även möjlig på söndag morgon innan start.
Nummerlappen ska vara fäst vid cykelstyret vid träning.
OBS! Ändring vad gäller träning på specialsträcka 7: Träning på banan är tillåten från klockan 11.00 lördag 30 maj, förutom specialsträcka sju som öppnas, nästan i sin helhet, för träning först efter klockan 16.00 pga andra tävlingar. Den allra sista biten av specialsträcka sju kan tyvärr inte öppnas under lördagen. Denna del innehåller dock inte några större utmaningar.

Banmarkering

Banan är markerad med plastband (märkta ”Canyon”) och pilar. Det ligger på tävlingsdeltagarens ansvar att innan tävling inspektera banan och bekanta sig med eventuella utmaningar i terrängen.
Vi bandar för att man ska hitta, inte för att definiera tillåtet område. Alla specialsträckor följer stigar/leder/vägar i skogen. Att medvetet lämna stigen/leden/vägen för att gena och ta en snabbare väg mot mål är fusk och deltagare som ertappas med att avvika från en specialsträcka på detta sätt kommer att diskvalificeras.

Respektera skog och mark. Vi har fått ett mycket gott mottagande av markägare och vill förvalta detta förtroende på bästa sätt.  

Tidtagning 

Tidtagning sker per automatik med chip som erhålles vid tävlingsstart och fästes vid fotleden. Presentation av tider sker live via en webbtjänst. Aktuell länk till denna presenteras på tävlingsdagen.


När vi förklarar konceptet endurotävling för våra barn brukar vi berätta fabeln om haren och sköldpaddan. Ni vet den där den supersnabba haren är övertygad om att han ska vinna men kör över sin förmåga och punkar på tredje specialsträckan och varken har packat verktyg eller tillräckligt med vatten för en dag i skogen. Sköldpaddan däremot kör hårt men lyckas balansera tävlingshets och förståndighet och navigerar på den tunna röda linjen mellan snabbaste linjen och genomslagspunka. Han har dessutom både extraslang och Snickers i skalet och lyckas därför hålla både kropp och cykel i gång genom hela tävlingen.
- Aha, säger barnen då, trägen vinner!
- Precis.

 

Utrustning

Godkänd hjälm, integral eller vanlig, är obligatorisk under hela tävlingen. Övrig skyddsutrustning är frivillig men åtminstone handskar och knäskydd rekommenderas och kommer inte att kännas malplacerade. 

När man efter start lämnar Lugnetarenan återvänder man inte förrän det är dags för målgång. Man kan alltså inte räkna med något depåstopp vid eventuella mekaniska bekymmer. Vi rekommenderar därför starkt att man medför verktyg och reservdelar för att åtminstone kunna laga eventuella punkteringar i skogen. Vi rekommenderar även att man i sin personliga packning medför enklare första hjälpen-material.

Enligt gällande regler får endast en ram, en gaffel, en bakdämpare och ett par hjul användas. (Vid materialskada kan man enligt Cykelförbundets regler få byta ut en trasig del mot 5 min tidstillägg, men ett sådant byte blir i praktiken mycket svårt att genomföra.)

Om man vet med sig att man brukar bli hungrig och törstig av fysisk aktivitet bör man för egen maskin medföra lämplig mat och dryck. Förslagsvis i en snitsig #sugrörsryggsäck eller #enduroflaska. Det kommer att finnas en vattenstation ungefär halvvägs för eventuell påfyllning.

Priser och prisutdelning

Prisutdelning kommer att ske söndag eftermiddag kl 15.00.
Prispengar delas ut till segrarna i dam- respektive herrtävlingsklass. Fina priser från våra sponsorer lottas u t bland alla startande.

Sjukvård

Scandinavian Outdoor Games sjukvårdare finns sjukvårdare finns på festivalområdet. Vid behov av hjälp under tävlingen, kontakta närmaste tävlingsfunktionär stationerad vid specialsträckornas start respektive mål.

Cykeltvätt

Cykeltvätt finns på Lugnet, belägen ca 100 meter från spårcentralen.

Trivsel

Lördag kväll är alla intresserade välkomna på cyklisttrivsel. Kl 18 samlas vi vid nummerlappsutdelningen för gemensam färd, ca 2 km, till Sjulsarvsstugan där vi grillar och pratar strunt. På plats finns det möjlighet att grilla medhavd mat eller äta förbeställd Grycksboburgare Vid mindre bra väder finns en stuga att söka skydd i. Varmt välkommen på en trevlig kväll som uppladdning inför söndagens race!

Ord på vägen

Enligt gällande svenska regler gäller att: ”Tävlande ska uppträda sportsligt under hela tävlingen och låta en snabbare tävlande passera utan att hindra denne.”

Passerar man en olycksplats stannar man vid behov givetvis och hjälper den skadade. Sker detta under tidtagning på en specialsträcka löser vi i efterhand tiden på ett kreativt och mycket rättvist sätt.

Lämnar man skräp i skogen kommer man enligt lokal folktro att drabbas av rambrott, benröta och allmän otur. Gör inte det.