Skuggarvet

 

Strax norr om Lugnet ligger Skuggarvet, i skuggan det högsta berget i Falu centrums närområde – Hornberget. Här hittar man drygt 150 höjdmeter ihållande utförscykling och hela berget är fullt med fina och utmanande stigar. Vissa stigar bär på lång historik och är upptrampade av folk och fä under flera hundra år, andra stigar har uppstått av enduromotorcyklar.

Berget har två toppar – dels toppen med telemasten, dels toppen med den beryktade Lostenen. Upp till telemasten går en grusväg och till Lostenen en gammal körväg som sista biten övergår i bred stig – två perfekta (men jobbiga) transportsträckor upp med andra ord. Från Lostenen cyklar man sedan med fördel stigen som går västerut mot sjön Varpan. Från telemasten kan man välja stigar i flera riktningar, men stigarna som går ner på bergets sydostsida är bäst.

I det här området gick flera av specialsträckorna under Canyon Enduro Sprint 2014. 

 

Hitta hit

Följ väg mot Skuggarvet. Parkera vid postlådorna i Skuggarvet och sikta sedan mot toppen av berget. Alternativt utgår du från Lugnet och tar dig via stigar och skogsvägar till Skuggarvet.   

 

Populära Strava-segment