MTB-staden Falun

 

Din guide till Faluns cykling

Falun är Sveriges bästa cykelstad. Tycker vissa.
Och det finns skäl att tycka så.

Man kan spekulera i varför Falun har så mycket fina stigar att bjuda på. Kanske är det gruvdriften som under århundraden skapat ett omfattande nätverk av stigar för att förse gruvan med vatten och ved? Kanske är det Falubornas genuina intresse av att motionera i skog och mark? Eller så är det storleken på staden  – tillräckligt mycket folk för att nya stigar ska uppstå och gamla inte ska växa igen, tillräckligt liten för att skogen ska få växa nästan ända in till stora torget? Förmodligen en kombination av alla tre...

Om du står på Stora Torget i Falun så har du när nog tio olika stigområden att välja på som du når med en kort cykeltur. Och som grädde på moset är alla områden sömlöst sammankopplade av stigar och skogsvägar vilket innebär att det tar en livstid att cykla igenom alla stigar. Det är bara att hugga in och börja utforska!

 
 

De här tipsen gör varken anspråk på att vara en komplett guide till Faluns cykling eller att vara konkreta turtips. De är snarare en inspiration att ge sig ut och upptäcka Faluns stigar på egen hand. 

Vett och etikett i skogen

Tänk på att de flesta stigar går på privat mark och att det är många som rör sig i skog och mark. Bromsa in och säg heja glatt när du möter folk. Är det ett hästekipage, stanna och kliv av cykeln tills du har etablerat kontakt med ryttaren och fått klartecken att passera. Ta med ditt skräp hem, undvik att cykla på stigar som är blöta och mjuka och respektera avspärrningar.