Aktuella projekt

Här hittar du info om de stigprojekt som vi arbetar med för tillfället.

Nya stigar från Hopptornen på Lugnet

Falu Kommun har en ambition att utveckla Lugnetarenan till en komplett cykelanläggning för träning, rekreation och outdoor-turism. I och med att den nya Bergbanan är igång och området kring Hoppbackarna sakta börjar ta form som ett besöksmål ökar behovet av cykelleder som utgår från hopptornen. Falu Kommun ser i huvudsak tre syften med de nya lederna.

  1. Att skapa ytterligare anledningar att nyttja bergbanan, dvs ta med cykeln upp och cykla ner, och på så sätt göra Lugnet till en ännu attraktivare destination att besöka.
  2. Att skapa lättillgängliga leder nära skidstadion för att attrahera nya cyklister och få fler att börja cykla.
  3. Att skapa bra leder åt de lokala cykelklubbarna för träning och tävling.

Falu Stigcyklister fick frågan om att planera och genomföra bygget av de nya lederna och eftersom detta ligger helt i linje med klubbens syfte – att främja stigcyklingen i Falun genom att skapa nya leder – var det självklart att vi vill ta oss an detta.

I dagsläget (inför säsongen 2017) är två stigar färdigställda.

Gamla Mormor, en lättcyklad, flow-led som passar såväl nybörjare och barn som mer avancerade cyklister.

Fet-Mats, en svårare svartmarkerad led av endurokaraktär som till stora delar motsvarar den avslutande etappen i CES2015 (då under namnet Mördarbacken).

Under inledningen av byggsäsongen räknar vi med att färdigställa vårt senaste projekt Gruvfrun. En handbyggd stig som snirklar sig ned på hoppbackssidan av Gamla Mormor. Det här kommer att bli en krävande stig med tighta svängar, drops, stenhinder och härligt fullfartsstök i största allmänhet.

 

Finansiering

Lederna har finansierats av Falu Stigcyklister (kostnader för grävmaskin och grävmaskinist) samt Falu Kommun (kostnader för ytskiktsmaterial och transporter). Allt handarbete utförs av Falu Stigcyklister på ideell basis. 
 

Projektstart och dispenser

Projektet startades upp under hösten 2015 och Gamla Mormor och Fet-Mats stod färdiga sommaren 2016. Då stigarna är byggda i Lugnets Naturreservat har det krävts dispens från reservatsföreskrifterna för att få bygga dem. Beslutet från Länsstyrelsen om dispens kan du ladda ner nedan.
 

Mer information

Tomas Jons, Falu Kommun, tomas.jons@falun.se
Per Hagdahl, Falu Stigcyklister, per.hagdahl@gmail.com


Vill du hjälpa till?

Vi bygger varje tisdagkväll från tjällossning till den åter gått i marken. Gå med i maillistan för att få aktuell information. Det finns även möjlighet att stötta projektet via sponsring, ju mer pengar vi får in desto bättre leder får vi cykla på. Kontakta per.hagdahl@gmail.com för mer info om olika möjligheter till sponsring och exponering.
 

Ladda ner

Dispens från reservatsföreskrifter, Länsstyrelsen
Grov karta över hur lederna planerades

 

Skillspark / teknikbana på Lugnets Skidstadion

Under sommaren 2015 byggde vi en teknikbana på Lugnets Skidstadion. På ett litet kompakt område har vi byggt en bana som består av tre slingor – en Blå (lätt), en Röd (medelsvår) och en Svart (Avancerad). Här kan man slipa på balans, klättring och några knixiga utförspartier.
 

Finansiering

Falu Kommun har bidragit med de massor som krävts, Falu Stigcyklister har utfört allt arbete på ideell basis.

 

Teknikbana på Lugnets Skidstadion